Pagini

joi, 19 aprilie 2012

ŞTIAI CĂ ŢIGĂRILE SUNT MAI PERICULOASE PENTRU FEMEI DECÂT PENTRU BĂRBAŢI?


Atunci când îşi aprinde o ţigara, o femeie îşi asumă mai multe riscuri decât un bărbat care face exact acelasi lucru.
Cercetătorii americani susţin că fumatul pare să le facă mai mult rău femeilor. Statisticile arată că diferenţele nu sunt deloc de neglijat: riscul de cancer pulmonar e de două ori mai mare în randul reprezentantelor sexului frumos.
”Există dovezi că fumul de ţigară este ceva mai toxic pentru femei. Ele prezintă riscuri mai mari să se îimbolnavească de cancer pulmonar, de bronşită cronică sau emfizem”, a declarat dr. Normal Edelman, de la Asociaţia Americană de Pneumologie. O ipoteză avansată de specialişti este ca, la acelaşi număr de ţigări fumate, organismul unei femei absoarbe mai multe substanţe toxice decât cel al unui bărbat.
Un lucru este cert – cele care iau anticoncepţionale şi fumează prezintă un risc cu 25% mai mare de a face cheaguri de sânge şi să sufere astfel de embolii mortale sau de atacuri cerebrale. Ca urmare, bolile asociate fumatului omoară peste jumătate de milion de femei în fiecare an, iar numărul creşte îngrijorător. 10 milioane de femei au fost răpuse de acest viciu între anii 1950 şi 2000, conform rapoartelor oficiale.




sursa: libertatea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu